CE DESTINATIE SA ALEGEM?

Implica copiii in luarea deciziei; discuta cu ei despre diferitele tari pe care le luati in calcul. Ganditi-va ce ii pasioneaza si incercati sa alegeti o destinatie si in functie de varsta pe care o au.

Luati in considerare cat de bine ar putea sa faca fata socului cultural si puneti in balanta durata calatoriei in stransa legatura cu fusurile orare. Daca diferenta de fus orar e mai mare de 4 ore, trebuie luat in considerare si faptul ca adaptarea va dura cateva zile atat la dus, cat si la intors. Odata cu intoarcerea acasa, alocati-va cateva zile pentru a ve reacomoda – atat voi parintiii, cat si copiii, inainte de a va intoarce la slujba si respectiv scoala/gradinita.

Costul vacantei este iarasi un factor important, cateodata biletele de avion sunt mult mai scumpe decat pretul cazarii. De aceea exista posibilitatea ca schimbarea peisajului in celalalt capat al lumii, timp de 2 saptamani, sa fie la fel de costisitor ca o saptamana pe o plaja intr-o tara mai apropiata.

Copiii vostri vor fi bineveniti oriunde! Datorita lor, nu veti mai fi turisti, ci familii pregatite sa cunoasca alte familii. Calatoria cu familia este una dintre cele mai frumoase modalitati de a cunoaste o tara. Nu doar copiii vostrii se vor bucura, ci si voi!

FORMALITATI

Inainte de a pleca oriunde asigurati-va ca aveti actele in regula. Unele tari cer ca pasaportul sa fie valabil inca cel putin 6 luni de la data calatoriei. Astfel incat, daca unul dintre pasapoartele voastra expira in curand ar fi bine sa aveti in vedere acest aspect. Recomandarea noastra este sa verifici site-ul MAE in momentul alegerii locatiei de concediu pentru a afla eventualele specificitati legate de pasaport si vize. http://www.mae.ro/

Daca doriti sa le faceti copiilor pasaport, recomandarea noastra ar fi sa rezolvati acest lucru din timp si online. Altfel, riscati sa pierdeti mult timp pe drumuri. Mai multe detalii puteti gasi aici: https://epasapoarte.ro/ sau aici: http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/indexActe.html

Daca destinatia dumneavoastra necesita viza de calatorie, fiecare membru al familiei va fi nevoit sa o aiba.

Este vital, pentru orice tip de calatorie in afara tarii, sa aveti asigurari de calatorie, care acopera eventualele costuri legate de diverse incidente medicale, dar si costuri legate de repatrierea in caz de probleme medicale. In plus, cand planifici o calatorie cu copiii, ajuta sa aveti si o asigurare storno, deoarece daca din motive medicale sunteti nevoiti sa renuntati la vacanta, sa aveti posibilitatea de a primi o mare parte din costul excursiei inapoi.

CAZARE

Rezervati-va in avans – una este sa ajungi intr-un oras nou ca un turist care cauta un loc in care sa-si petreaca noaptea si altul sa ajungi la o destinatie fara rezervare si cu copiii obositi. Nevoile voastre sunt mult mai specifice - veti avea nevoie de o camera care sa fie potrivita pentru toti sau de mai multe camere interconectate. Cautati si rezervati un hotel in avans si pastrati un e-mail tiparit care confirma ce ati stabilit, inclusiv toate facilitatile pe care le-ati rezervat, cum ar fi un patut.

Imprimati o harta a locatiei hotelului si pastrati numarul de telefon la indemana. Daca calatoria voastra incepe de la aeroport, aflati dinainte optiunile de transfer la cazare si rezervati daca este necesar, sau daca nu cel putin asigurati-va ca aveti bani la indemana si un plan B.

Luati in considerare o casa sau un apartament in regim de self-catering, permitandu-va sa economisiti bani la consumul de alimente si sa ramaneti flexibili. Copiii mici urasc sa stea in restaurante ore intregi, astfel incat trei mese pe zi si legat intr-un scaun inalt vor fi iadul pentru el. Facilitatile de self-catering va permit sa mancati sau sa faceti picnicuri pentru plaja sau pentru parc. De asemenea, aveti avantajul de a beneficia de mai mult spatiu - si asta nu inseamna doar pentru copii si jucariile lor, ci si un loc in care sa va relaxati dupa ce acestia adorm.

Ca alternativa puteti alege un apartament la hotel care dispune de anumite facilitati, cum ar fi o piscina si un restaurant. Acest tip de cazare are, de asemenea, avantajul de a asigura locuri de joaca pregatite pentru copiii vostri.

O alta optiune este impartirea unui complex de vile cu alte familii cu copii de varste apropiate cu ai vostri.

Pentru copii mai mari de un an, ar trebui sa verificati daca locul ales pentru concediu ii permite celui mic sa se deplaseze in siguranta. De la un an incolo cei mici incep sa mearga si vor sa exploreze locurile noi in care ajung. Daca spatiul exterior are zone periculoase pentru ei (o rapa in care pot aluneca, scari fara balustrada etc.) parintii vor fi tot timpul stresati, chiar daca ii insotesc in permanenta pe micii exploratori.

Daca rezervati o cazare care dispune de serviciul de ingrijire al copiilor, efectuati unele cercetari elementare inainte de a alege – daca personalul vorbeste limba engleza, de exemplu, sau daca institutia sau bona este acreditata de un organism oficial (cum ar fi OFSTED in Marea Britanie). Forumurile parintilor online pot fi surse bune de informatii despre standardele cluburilor pentru copii. De asemenea intrebati despre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca copilul pentru a putea fi primit in grup (ex: sa nu poarte scutec).