Majoritatea familiilor cu copii cu dizabilitati sunt calatori foarte buni, au invatat prin necesitatea de a se baza pe fortele proprii. Negocierea, aflarea a ceea ce este disponibil si planificarea in prealabil sunt in natura unui parinte care are copil cu handicap - aceleasi abilitati de care aveti nevoie in orice vacanta de familie. Nu exista niciun motiv pentru care o familie cu copii cu handicap nu poate avea parte de aventuri.

Inainte de a pleca

Informati-va. Nu presupuneti ca alte persoane ar trebui sa stie care sunt nevoile voastre. Adresati intrebari foarte specifice pentru a obtine raspunsuri exacte. In cazul in care calatoriti cu avionul, cititi cu atentie toate informatiile cu privire la transportul pasagerilor cu handicap.

Nu cautati spatii de cazare mici si dragute. Un B&B poate fi grozav pentru tinerii care merg in luna de miere, dar este rareori potrivit pentru familii, in special pentru cei cu dizabilitati. Nimic nu se compara cu o statiune mare, cu rampe, ascensoare si semne clare. Aceasta ar fi cea mai buna alegere pentru o vacanta reusita.

Luati cu voi tot ce aveti nevoie - medicamente, echipament, obiecte dietetice speciale. Nu puteti garanta ca le veti putea achizitiona la destinatie, chiar daca vi s-a spus ca asa va fi. Daca aveti nevoie de echipamente electrice verificati ce fel de prize sunt la destinatie si daca genereaza suficienta putere. In cazul in care nu se potrivesc, nu uitati sa achizitionati un adaptor.

In cazul in care calatoriti cu copil in scaun cu rotile, nu uitati sa specificati de fiecare data cand comandati un taxi sau inchiriati o masina care sunt nevoile voastre. De asemenea consultati punctul de informare turistica din zona cu privire la accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilitati. Foarte important, sa aveti la voi ustensile cu care puteti repara scaunul in cazul in care se intampla sa se strice cat timp sunteti in vacanta.

Nu permiteti altora sa faca presupuneri despre ceea ce este si nu este posibil. Stiti ce poate si nu poate face familia voastra. Voi decideti.

Pregatiti-va familia pentru ceea ce va si nu va face. Fiti sinceri despre asta. Nu vreti sa-i promiteti copilului ca va putea  mearge la calarie, iar ajungand acolo sa descoperiti ca echipamentul nu-i potrivit pentru el.

Dupa ce ati ajuns

Incercati sa stati la aceeasi masa de fiecare data cand mancati - intrebati daca poate fi rezervata pentru voi in timpul sejurului (daca alegeti un hotel sau pensiune cu restaurant). In acest fel va asigurati ca personalul a inteles care sunt nevoile voastre si nu trebuie sa cereti ca mobilierul sa fie mutat in fiecare dimineata. Daca copilului vostru nu-i place zgomotul, intreaba daca se poate pastra un colt mai linistit pentru voi.

Intrebati de fiecare data cand aveti nevoie de ceva. Veti fi surprinsi cate facilitati pot oferi un hotel sau o statiune.