De avut in vedere...

Primul trimestru (pana la sfarsitul saptamanii 12) are cea mai mare sansa de avort spontan in general. Desi nu exista nici o dovada ca zborul creste acest risc, trebuie sa te gandesti cum te vei simti si unde vei primi ajutor medical daca se va intampla ceva rau.

Pentru multe femei, greata, oboseala si problemele sinusurilor sunt, de asemenea, mai accentuate in primele saptamani de sarcina, iar zborul poate agrava toate acestea. In timpul celui de-al doilea trimestru (13-27 saptamani) nivelul energiei creste, iar riscul de avort spontan se reduce. Acesta este un moment excelent pentru a planifica o vacanta. In timpul trimestrului III oboseala si disconfortul revin progresiv.

Din cauza riscului de nastere prematura, liniile aeriene au o limita pana la care accepta gravide la bord. Cei mai multi va permit sa zburati pana la 36 de saptamani (32 cu gemeni), dar regulile variaza, asa ca verifica intotdeauna site-ul companiei aeriene si daca nu esti sigura, intreaba un reprezentant al companiei. Retine ca, dupa 28 de saptamani, companiile aeriene solicita in mod normal o scrisoare medicala prin care se confirma faptul ca poti zbura, insa, din nou, verifica cu atentie site-urile companiei aeriene, deoarece detaliile difera de la o companie la alta.

Este esential sa-ti reamintesti sa calculezi data de retur, la care sa adaugi cateva zile pentru posibile intarzieri. La bordul aeronavei aerul e destul de uscat, deci este indicat sa ai o sticla de apa la indemana. Ceva dulce care sa stabilizeze nivelul glicemiei este, de asemenea, binevenit. Centura de siguranta nu e cea mai comoda, dar daca nu o strangi prea tare e suportabila. In orice caz, trebuie sa fie fixata in permanenta, pentru a evita eventuale accidente. Ai mare grija la igiena, mai ales daca folosesti toaleta avionului. Femeile gravide sunt mult mai predispuse la infectii.

Alege zboruri scurte, chiar si un zbor de 2 ore este solicitant, daramite unul de 10. In cazul in care optezi pentru masa la bordul aeronavei, asigura-te ca alegi dinainte meniul, ca sa nu ai o surpriza neplacuta si sa nu te poti bucura de mancare. Daca ai posibilitatea, opteaza pentru un scaun cu loc suplimentar pentru  picioare, ofera mai mult spatiu de miscare. Retine ca, din motive de siguranta, femeilor insarcinate nu li se permite sa stea in randurile de langa iesirile de urgenta.

Impacheteaza cat mai putine lucruri posibil, pastrand documentele medicale in bagajele de mana. Daca zbori singura, solicita ajutor pentru a transporta bagajele. Dupa aterizare, ramai asezata pana cand coboara toata lumea.