Verificati cat mai bine toate informatiile rezervarii biletului de avion inainte de a pleca (foarte multe dintre ele le gasiti chiar si pe site-urile companiei care opereaza zborul), astfel incat sa va raspunda la nelamuriri cu privire la:

- Pot transporta un patut de voiaj pentru copil in avion? Dar carucior, scaun de masina, scoica?

 - Se serveste mancare de copii la bordul aeronavei? Daca da, ce fel de mancare? Verificati daca trebuie rezervata masa in avans.

- Exista jocuri/activitati pentru copii incluse in pachetul de zbor?

- Exista device-uri cu ecran, pe care sa ruleze filme sau animatii pentru copii? (daca nu provoaca ameteli copilului vostru)

BAGAJE

Bagajul tau de mana trebuie sa contina o serie de lucruri esentiale, cum ar fi: cateva jucarioare micute noi care sa-i mentina captata atentia copilului, sticlele pentru lapte, scutece si servetele (daca este cazul); luati cu voi gustari (biscuiti, piureuri pentru copii mici, fructe uscate pentru cei mari) si cateva activitati (creioane si carti de colorat, carti de citit, stikere). Pentru fiecare membru al familiei e esential un rand de haine de schimb in bagajul de mana, precum si o haina mai calduroasa (aerul conditionat din avion poate fi destul de racoros). Copiii pentru care ati cumparat bilet au dreptul la un bagaj de mana. Bebelusii in schimb nu au bagaj, chiar daca acestia au nevoie de cele mai multe lucruri de impachetat.

Caruciorul, pe care il puteti folosi pana la imbarcare, nu este considerat ca fiind un bagaj separat. Pentru bebelusi puteti lua cu voi in avion mancare, lapte sau apa. Exista posibilitatea ca personalul de la securitate sa va roage sa gustati din fiecare, pentru a se asigura ca nu sunt otravite.

Daca va ganditi sa luati cu voi scaunul de masina al copilului, verificati cu agentul/compania aeriana daca acesta poate fi adus la bordul avionului fara alte costuri. Pentru copiii peste 2 ani unele companii ofera posibilitatea de a alege transport gratuit pentru carucior SAU scaunul de masina.

IMBARCARE SI ZBOR

Bebelusii beneficiaza de imbarcare prioritara, ceea ce va scuteste de asteptat la coada, dar prelungeste timpul petrecut intr-un loc inchis si copilul se va plictisi mai repede. Chiar daca majoritatea persoanelor doresc o imbarcare mai din timp, pentru familiile cu copii optiunea de a intra mai la final este o varianta mai buna, deoarece odata intrati in aeronava copilul nu va mai avea la fel de mult spatiu de explorat si dupa cum stim rabdarea lor este destul de limitata. Parca e mai bine sa limitezi pe cat posibil timpul in care copilul e nevoit sa stea pe un scaun intr-o cabina :)  

Pe durata decolarii/aterizarii este indicat ca mama sa ii ofere bebelusului sanul, suzeta (daca este obisnuit cu ea sau daca o accepta) sau in cazul copiilor mai mari sa le oferiti o acadea. Inghitind, acestia vor trece mai usor peste disconfortul creat de schimbarea de presiune. In avion aerul este destul de uscat, deci ar fi bine sa aveti o sticla de apa la indemana. Copiii care sufera de afectiuni respiratorii sau au un inceput de gripa, vor simti mult mai tare disconfortul creat de diferenta de altitudine, deci ar fi bine sa-i vada un medic cu o zi inainte de zbor.