De luat in considerare...

Pe parcursul calatoriei nu veti putea acorda prea multa atentie copiilor, deoarece unul dintre voi va conduce, iar celalalt va trebui sa verifice in permanenta traseul, ca sa va asigurati ca nu va rataciti. Chiar daca aveti un sistem de navigare performant, este indicat sa luati si o harta printata deoarece sistemul poate da uneori erori sau mai rau, se poate defecta.

In plus, multi copii sufera de rau de masina, iar acest lucru poate compromite chiar si o deplasare pe distanta scurta. Exista insa si avantaje. De exemplu faptul ca nu aveti o ora fixa de plecare, nici de intoarcere. Calatoria cu masina va ofera flexibilitate iar atunci cand vine vorba de bagaje, puteti impacheta cate lucruri vreti, dar aveti grija sa nu supraincarcati masina, mai ales partea din spate. In cazul in care soferul este obligat sa franeze brusc, valizele se pot deplasa si ar putea sa-i raneasca pe cei mici. Asigurati-va ca masina este intr-o stare foarte buna, eventual faceti o revizie tehnica inainte de a pleca la drum, mai ales daca mergeti pe distante lungi. De asemenea, actele autovehiculului precum si actele voastre sa fie intotdeauna la indemana.

Daca intentionati sa inchiriati o masina in strainatate, este mai bine sa va aduceti scaunul auto. Va trebui sa verificati daca masina pe care intentionati sa o inchiriati are centuri de siguranta in spate. Multe companii asigura scaun de masina, dar 9 din 10 clienti au constatat ca scaunele pe care le-au primit nu au fost la fel de bune ca ale lor (copilul dormea in pozitii ciudate, scaunul nu se rabata pentru pozitia de somn), sau compania a omis sa inregistreze cererea si nu au putut beneficia de acest serviciu.

– nu uitati sa achitati taxele de drum, sa achizitionati vignette-le obligatorii in tara in care calatoriti

– fiti atenti la limitele de viteza din tara in care calatoriti

– aveti grija la reglementarile referitoare la utilizarea detectoarelor de radar in Europa

Dincolo de masurile de siguranta din timpul mersului cu masina alaturi de copii, exista si alte lucruri de care trebuie sa tineti cont - confort, surse de distractie, gustari.

• Copilul trebuie sa fie imbracat comod in timpul transportului cu masina, mai ales daca aveti de calatorit pe distante foarte mari. Hainutele prea stramte sau prea largi il pot incomoda si irita. Optati pentru haine de bumbac sau lana, pentru a evita supraincalzirea.

• Folositi parasolare pentru geamurile copiilor, chiar daca temperaturile nu sunt foarte ridicate soarele poate afecta pielea copilului (mai ales in cazul bebelusilor).

• Pe distante lungi e indicat sa faceti opriri macar din 2 in 2 ore , eventual si o oprire de o noapte pe traseu. In cazul in care puteti sa calatoriti pe timp de noapte, alegeti varianta aceasta. Copilul poate sa doarma si traficul nu este asa de aglomerat.

• Gustarile sunt foarte importante pentru a-i tine pe copii ocupati. Nu luati mancare perisabila cu voi (doar daca o pastrati intr-o lada frigorifica conectata la bricheta masinii), mai bine optati pentru fructe uscate, alune si nuci, cascaval, biscuiti, saratele. Puteti agata de scaunele voastre un suport cu buzunare, in care sa depozitati jucarii, carti, creioane, jocuri pe care copilul sa le poata lua singur.

• Optati pentru sticle de apa sport, in cazul in care rataciti capacul sticlei in masina sa nu pierdeti prea mult timp cautandu-i.