Jocurile fac parte din lumea frumoasă a copilăriei, și ce e mai frumos decât joaca de-a vacanța mare?
Nu e nevoie să te îndepărtezi prea mult de casă pentru a explora și a face din concediul cu copiii o adevărată aventură.

Joacă “prinsa” printre vulcanii noroioși de lângă Buzău, căci cei mici au acum liber la înnămolire. Vulcanii vor aprinde imaginația copiilor mai ales atunci când vor exploda puțin, atât cât să aveți impresia că pericolul pândește de după colț.

În același ținut al Buzăului descoperi și alte atracții: focurile vii, cenușa pietrificată a unor vulcani care au erupt acum mai bine de 10 milioane de ani, masivul de sare, așezări rupestre, muzee și natură. Ce poate fi mai frumos decât plimbări în aer liber înspre obosirea celor mici?

Faceți lanț uman și strigați cât vă țin plămânii: Țară, țară vrem....ostași, mai ales când poposiți în celebrele Saline: Turda și Praid. Două grote de sare impresionante vor lua ochii copiilor, iar voi, adulții vă veți putea relaxa pentru cateva zeci de minute bune. Explorarea lor vă va purta chiar prin adâncurile pământului, iar cei mici vor putea crede că sunt celebrii dwarfi din poveștile lui Tolkien.

Mamele să se prindă în jocul fetelor deoarece castelele impunătoare vă vor arată cum e să fii prințesă și regină, să trăiești in lux și opulență, să fii răsfățată zi de zi. Așadar, luați-vă de mână și apucați drumul Văii Prahovei unde Peleș și Pelișor vă întâmpină cu decoruri de zile mari. Iar în vreme ce mami admiră interiorul și vizitează colecțiile deschise, tati poate trage o fugă până la Expoziția de Trenulețe din Sinaia. Ce poate fi mai interesant decât trenurile în miniatură care vor captiva atenția celor mici pentru câteva ore?

Și dacă tot ați pornit în călătoria magică prin România, un loc pe care e absolut necesar să îl bifați este Delta Dunării. Pentru copiii mari, dar și pentru cei mici, este un adevărat spectacol al naturii. Specii felurite de păsări vă vor face drumul din Tulcea până la locația aleasă cu adevărat fermecător. Restaurante cu specific pescăresc, plaje sălbatice neglijate de nebunia șezlongurilor și a turiștilor dornici de poze pe instagram, locuri în care copiii pot admira natura în toată splendoarea ei sunt de pus pe lista cu obiective turistice de văzut într-o viață.

Îndepărtați-vă ușor de marea ce mare și luați drumul munților cu popas pe îndelete în Râșnov.  Cetatea fortificată sigur va face cu ochiul parinților dornici de istorie, însă pentru copii, altul e obiectivul important: Dino Parc. Se vor putea delecta cu replici în mărime naturală ale dinozaurilor, vor putea parcurge kilometrii întregi prin ceea ce va părea o junglă, vor putea petrece timp de calitate cu părinții în cinematograful 9D și apoi vor putea povesti prietenilor aventura fantastică prin care au trecut.

Nu-i de mers mult, doar vreo 150 de km până la următorul punct de interes: Sibiu. Orașul fortăreață oferă vizitatorilor un aer de-a dreptul inedit. Cultura aparte a locului se contopește cu farmecul clădirilor săsești și modernismul care a acaparat orașul de zeci de ani deja. Vă puteți plimba câteva ore prin centrul vechi, ca mai apoi să urcați în Turnul Sfatului, celui mic sigur îi va plăcea înălțimea. De acolo mai sunt doar câțiva kilometri până la următorul oraș medieval: Sighișoara.

Iar dacă vrei să păstrezi excursia în același ton cu locuri prietenoase și idilice de adăugat pe hartă, nu uita să treci și pe la Cluj-Napoca. Aici sunt multe de văzut, însă un loc pe care e musai să-l vizitați cu copiii este Grădina Botanică. O suprafață imensă, plină de viață, plante felurite și extrem de impresionante pentru ochii prichindeilor vă vor dezvălui altă lume. Dacă puteți ajunge în perioada în care lalelele sunt înflorite e și mai feeric.

Fără grabă, ușurel și ardelenește porniți spre traseul Mocăniței, în Maramureș. Căci după ce ați admirat trenurile cele mici e cazul să le vedeți și pe cele mai mari, iar o călătorie cu Mocănița de la Vișeu te duce chiar în inima pădurii. Te vei simți revigorat și conectat cu natura după o asemenea aventură, iar problemele cu mâncarea ale celor mici vor fi cu siguranță uitate...se știe că aerul tare de Maramu’ îți dă poftă de mâncare.

Apoi rămâi pe aceași simțire și du-ții copiii spre Mănăstirile din zona Bucovinei. Pe lângă peisajul care îți va tăia răsuflarea, evlavia locului îi va îndemna pe toți la un moment de reflecție.

Cu România în suflet și cu gândul la jocurile copilăriei, te poți trezi vizitator în țara ta. O vezi prin ochii celor mai mici și o descoperi cu inima întâi și de-abia apoi cu picioarele.

Bine ai venit ACASĂ!